(Europese) Dag van de Privacy

28 januari 2020

Vandaag is het de (Europese) Dag van de Privacy. Deze dag is in het leven geroepen met steun van de Europese Commissie.

Waarom 28 januari? Dit is de dag waarop het Dataprotectieverdrag in 1981 werd ondertekend. De bedoeling van deze dag is om iedereen beter te informeren over de rechten (en plichten) betreffende het gebruik van persoonsgegevens, door overheden, bedrijven en/of andere organisaties.

Bent u op de hoogte van uw rechten en plichten onder de AVG?

De AVG is nu meer dan 1,5 jaar van toepassing. Er zijn meerdere boetes uitgedeeld door de Autoriteit Persoonsgegevens (‘AP’) , de klachten over bedrijven nemen ook toe.

De AP heeft zich het afgelopen jaar gericht op de zorgsector. De eerste boete onder de AVG is opgelegd, aan het Haga Ziekenhuis in Den Haag. Echter, niet enkel binnen de zorgsector zijn boetes en waarschuwingen gevallen. De AP heeft ook het UWV en De Belastingdienst tot de orde geroepen en zijn er verbetermaatregelen getroffen.

Ook banken hebben waarschuwingsbrieven ontvangen en er zijn verschillende procedures door personeelsleden en andere betrokkenen gevoerd bij de rechter. Zo is onder meer Manfield door de rechter op de vingers getikt, in verband met een vingerafdruksysteem op haar kassa’s.
Dergelijke procedures zullen naar verwachting steeds vaker voorkomen.

Privacy is niet enkel een zorg van de overheid, maar van ons allen. Iedereen heeft ermee te maken. Van eenmanszaken tot aan multinationals.

Ook is recent wederom gebleken hoe kwetsbaar sommige netwerken en daarmee wij allen zijn. U realiseert zich misschien niet dat we er dagelijks mee te maken hebben. Niet alleen in onze werkomgeving, maar ook privé.

Wilt u meer informatie over de AVG en wat daarbij komt kijken voor u en/of uw onderneming, neem dan contact op met het privacy team van Pellicaan Advocaten.